Tevreden klanten geven ons een:

Gelijmd tapijt verwijderen, zo gedaan

Tapijt verwijderen is een lastige klus en daarom kiest men er uiteindelijk meestal voor om tapijt te laten verwijderen door professionals zoals ZSM Woningontruiming. Tapijt laten verwijderen is gewoonweg een stuk makkelijker dan het zelf doen. Wilt u het toch zelf proberen? Dan helpen wij u hier ook graag bij. In dit artikel hebben we geprobeerd om u van een zo handig mogelijk stappenplan te voorzien. Lees dus gauw verder.

1. De voorbereiding

Voordat u begint met het verwijderen van gelijmd tapijt, is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat u alle benodigde materialen bij de hand hebt en uzelf beschermt tijdens het proces. Zoals u eerder heeft gelezen is vloerbedekking verwijderen lastig en dit is zeker het geval wanneer het om verlijmd tapijt gaat. 

Verzamel de benodigde materialen

Zorg ervoor dat u de volgende materialen bij de hand hebt:

  • Mondkapje
  • Handschoenen
  • Een stanleymes of plamuurmes
  • Een verfkrabber
  • Een tapijtstripper (optioneel, maar handig)
  • Afbijtmiddel geschikt voor tapijtlijm
  • Schuurmachine (indien nodig)
  • Schoonmaakmiddelen voor de vloer

Zorg voor een goede ventilatie

Tijdens het verwijderen van gelijmd tapijt kunnen er dampen vrijkomen van de gebruikte chemicaliën. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is door ramen en deuren open te zetten. Dit helpt u om mogelijke schadelijke dampen te vermijden. Ook lijm op waterbasis kan vervelend zijn, dus onderschat dit niet.

Bescherming

Zoals u eerder heeft gelezen is het bij het werken met chemicaliën en het verwijderen van vloerbedekking belangrijk om uzelf te beschermen. Draag een mondkapje om inademing van stof en dampen te voorkomen. Gebruik ook handschoenen om uw handen te beschermen tegen de chemicaliën en om mogelijke snijwonden te voorkomen. Veiligheid staat voorop! Zo blijft u ook nog eens fit voor het leggen van de nieuwe vloer.

2. Het tapijt losmaken

Nu u goed voorbereid bent, is het tijd om de oude vloerbedekking los te maken. Volg deze stappen om het proces gemakkelijker te maken.

Begin bij een hoek

Zoek een hoek van het tapijt en gebruik een stanleymes of plamuurmes om het tapijt voorzichtig op te tillen. Zorg ervoor dat u niet te veel kracht uitoefent om schade aan de ondervloer te voorkomen. Wilt u tapijt van de trap verwijderen? Ga dan extra voorzichtig te werk want de kans op beschadigingen is groot wanneer u hier het tapijt los wilt trekken.

Trek het tapijt voorzichtig los

Trek het tapijt langzaam en gelijkmatig los terwijl u geleidelijk aan meer van het tapijt losmaakt. Probeer het tapijt in grote stukken te verwijderen om het proces efficiënter te maken.

Verwijder de tapijtstroken

Als het tapijt in stroken is gelegd, gebruik dan een verfkrabber om de tapijtstroken van de ondervloer te scheiden. Werk in kleine secties en til de stroken voorzichtig op. Blijf doorgaan totdat alle tapijtstroken zijn verwijderd. Ja, vloerbedekking verwijderen is toch nog lastig, nietwaar? Vooral wanneer het vloerbedekking van de trap betreft.

Lijmresten verwijderen

Het verwijderen van lijmresten kan een lastige klus zijn, maar met de juiste aanpak kunt u deze efficiënt verwijderen.

Identificeer het type lijm

Voordat u begint met het verwijderen van lijmresten, is het belangrijk om het type lijm te identificeren dat is gebruikt. Dit kan u helpen bepalen welke methode het meest effectief is. Witte lijm en lijmen op waterbasis kunnen bijvoorbeeld anders worden verwijderd dan bruine lijm of lijm op oliebasis.

Gebruik een afbijtmiddel

Als u te maken heeft met hardnekkige lijmresten, kunt u een afbijtmiddel speciaal voor tapijtlijm gebruiken. Breng het afbijtmiddel aan op de lijmresten volgens de instructies op de verpakking. Laat het enige tijd intrekken zodat het de lijm kan verzachten.

Lijm verwijderen

Gebruik een plamuurmes of verfkrabber om voorzichtig de verzachte lijmresten weg te schrapen. Werk in kleine secties en oefen lichte druk uit om de lijmresten te verwijderen. Herhaal dit proces totdat alle lijmresten zijn verwijderd.

4. De onderliggende vloer voorbereiden

Nu de lijmresten zijn verwijderd, is het belangrijk om de onderliggende vloer voor te bereiden op de nieuwe vloerbedekking. Volg deze stappen om de vloer in optimale staat te brengen.

Reinig de vloer

Verwijder eventueel achtergebleven stof, vuil of restanten van het tapijtlijm van de vloer. Gebruik een stofzuiger, bezem of een vochtige doek om de vloer grondig schoon te maken. Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat u verdergaat.

Repareer eventuele beschadigingen

Controleer de vloer op eventuele beschadigingen, zoals scheuren, deuken of losse delen. Indien nodig, repareer deze gebreken voordat u de nieuwe vloerbedekking legt. Gebruik bijvoorbeeld een vulmiddel of plamuur om scheuren op te vullen en de vloer glad te maken.

Maak de vloer glad

Als de vloer ongelijk of ruw is, overweeg dan om een schuurmachine te gebruiken om de vloer glad te maken. Volg de instructies van de fabrikant bij het gebruik van de schuurmachine en zorg ervoor dat u de vloer gelijkmatig schuurt voor een glad resultaat.

Nieuwe vloerbedekking leggen

Nu de vloer is voorbereid, is het tijd om de nieuwe vloerbedekking te leggen. Hier zijn enkele stappen om u op weg te helpen.

Kies uw nieuwe vloerbedekking

Er zijn verschillende soorten vloerbedekking waaruit u kunt kiezen, zoals tapijt, houten vloeren, laminaat of vinyl. Overweeg uw persoonlijke voorkeuren, budget en de functionaliteit van de ruimte bij het maken van uw keuze.

Bereid de ondervloer voor

Afhankelijk van het type vloerbedekking dat u kiest, moet u mogelijk een geschikte ondervloer installeren. Volg de instructies van de fabrikant voor het voorbereiden en plaatsen van de ondervloer. Dit zorgt voor een goede isolatie en stabiliteit van de nieuwe vloerbedekking.

Leg de nieuwe vloerbedekking

Volg de instructies van de fabrikant voor het leggen van de nieuwe vloerbedekking. Zorg ervoor dat u de juiste technieken en gereedschappen gebruikt om een professioneel resultaat te bereiken. Neem de tijd om de vloer zorgvuldig te leggen en controleer regelmatig op eventuele oneffenheden.

Conclusie

Het verwijderen van gelijmd tapijt kan een tijdrovende en arbeidsintensieve klus zijn, maar met de juiste aanpak en gereedschappen is het mogelijk om deze taak succesvol uit te voeren. Door het volgen van de stappen die we hebben besproken, kunt u gelijmd tapijt efficiënt verwijderen en de vloer voorbereiden op nieuwe vloerbedekking. 

ZSM Woningontruiming

Heeft u hulp nodig bij het verwijderen van uw vloer of heeft u juist hulp nodig bij het leggen van een nieuwe vloer? Dan kunt u altijd reken op ZSM Woningontruiming. Vraag een vrijblijvende offerte aan zodat wij zo snel mogelijk contact met u kunnen opnemen.

Vraag een gratis offerte aan

Wilt u een prijsopgave ontvangen voor het verwijderen gelijmde vloerbedekking? Vraag dan een gratis offerte aan. Dit is helemaal vrijblijvend en u zit nergens aan vast. Door een offerte aan te vragen, krijgt u een beter idee van de kosten en de diensten die we u kunnen aanbieden.

Heeft u nog vragen of wilt u advies voordat u een offerte aanvraagt? Dan kunt u ons ook altijd bellen op 070-2116102. U kunt ons tevens een mail sturen via: info@zsm-woningontruiming.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk reageren op uw aanvraag.