Tevreden klanten geven ons een:

Gelijmde vloerbedekking verwijderen: snel & efficiënt

Het weghalen van verlijmd vloerbedekking kan een tijdrovende en arbeidsintensieve klus zijn. Of u nu een oude tapijt wilt vervangen door een nieuwe vloer, of een verlijmde vloerbedekking van de trap wilt verwijderen, het proces vereist geduld en de juiste technieken. In dit artikel bespreken we de stappen en methoden om gelijmde vloerbedekking efficiënt te verwijderen, inclusief het ontrekken van lijmstukjes.

De voorbereiding

Voordat u begint met het verwijderen van de oude vloerbedekking, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Vooral wanneer het een vloerbedekking van bijvoorbeeld de trap verwijderen is. Volg deze stappen daarom nauwkeurig om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt:

Stap 1: Verzamel de benodigde materialen en gereedschappen

Ligt het tapijt op de trap of is deze vastgelijmd? 9 van de 10 keer is deze vast vastgehecht en dient u uiteraard eerst de oude tapijt en resten te verwijderen. Zorg ervoor dat u alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat u begint. Zoals u eerder heeft kunnen lezen is vloerbedekking verwijderen (van de trap) een lastige klus. Dit omvat onder andere een mondkapje, een stanleymes, een plamuurmes of krabber, een stripper, een schuurmachine en eventueel een lijmverwijderaar.

Stap 2: Bereid de ruimte voor

Voordat u begint, is het handig om de ruimte waarin u werkt vrij te maken van meubels en andere obstakels. Dit geeft u voldoende bewegingsruimte en voorkomt dat deze beschadigd raken tijdens het verwijderingsproces. Gelukkig krijgt u meestal met vloerbedekking van de trap verwijderen met weinig objecten te maken. 

Materialen en gereedschappen

Voor het verwijderen van vastgehechte vloerbedekking heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 • Mondkapje
 • Stanleymes
 • Plamuurmes of krabber
 • Stripper
 • Schuurmachine
 • Lijmverwijderaar (optioneel)

Tapijt verwijderen

Nu u goed bent voorbereid, kunt u beginnen met het daadwerkelijke proces van het verwijderen van de gelijmde vloerbedekking. Volg deze stappen:

Stap 1: Begin bij een hoek

Zoek een hoek van de vloerbedekking en gebruik het stanleymes om voorzichtig een klein stukje tapijt los te snijden. Trek dit stukje vervolgens omhoog om te zien hoe de vloerbedekking is bevestigd.

Stap 2: Trek het tapijt los

Als de vloerbedekking in stroken is gelegd, kunt u proberen de tapijtstroken één voor één los te trekken. Gebruik hiervoor uw handen en oefen geleidelijk aan steeds meer kracht uit. Zit de vloerbedekking erg vast, dan kan een stripper handig zijn om het proces te vergemakkelijken.

Stap 3: Lijmresten verwijderen

Na het verwijderen van de vloerbedekking blijven er mogelijk lijmresten achter op de ondervloer. Dit zal u opvallen omdat er door tapijtleggers meestal gebruik wordt gemaakt van witte lijm of bruine lijm. Gebruik een plamuurmes of krabber om voorzichtig de lijmresten te verwijderen. Als de lijm op waterbasis is, kunt u warm water gebruiken om het losweken van de lijm te vergemakkelijken. Als de lijm hardnekkig is, kan een afbijtmiddel ook helpen.

Het verwijderen van lijmresten

Na het verwijderen van vloerbedekking kan het verwijderen van lijmresten kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste aanpak voor een vastgehecht tapijt verwijderen kunt u succes behalen. Volg deze stappen om lijmresten efficiënt te verwijderen: 

Stap 1: Olie- of wasbenzinebasis gebruiken

Als de lijmresten op de vloer zijn aangebracht, kunt u een op olie- of wasbenzinebasis gebaseerd product gebruiken om de lijmresten los te weken. Breng het product aan op de lijmresten en laat het enige tijd intrekken volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 2: Resten verwijderen

Gebruik een plamuurmes of krabber om voorzichtig de resten te verwijderen. Werk in kleine secties en oefen lichte druk uit om de resten los te trekken. Zorg ervoor dat u de vloer niet beschadigt tijdens dit proces. Dit is bij bijvoorbeeld een gelijmd tapijt een veelvoorkomend probleem.

Een vloer verwijderen of lijm verwijderen is een lastige klus en daarom kunt u hiervoor ook altijd contact opnemen met ZSM Woningontruiming. Onze sterke mannen zullen u helpen waardoor uzelf niet meer aan het tapijt te verwijderen hoeft te denken. Het laten verwijderen van uw houten vloer, PVC of tapijtlijm is voor de mannen van ZSM Woningontruiming geen enkel probleem.

Het afwerken van de vloer

Nadat u alle vloerbedekking en resten hebt verwijderd, is het tijd om de vloer af te werken. Hier zijn enkele opties, afhankelijk van het type vloerbedekking dat u wilt installeren:

 • Ondervloer inspecteren
  Controleer de staat van de ondervloer. Repareer eventuele beschadigingen of oneffenheden voordat u de nieuwe vloer installeert.
 • De nieuwe vloer of het nieuwe tapijt installeren
  Volg de instructies van de fabrikant om de nieuwe vloer te installeren. Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vrij van resten is voordat u de nieuwe vloer installeert.

Conclusie

Het verwijderen van vastgehechte vloerbedekking vereist geduld, de juiste technieken en gereedschappen. Door de vloerbedekking voorzichtig los te trekken en lijmstukjes effectief te verwijderen, kunt u een goede basis creëren voor het installeren van nieuwe vloerbedekking. Vergeet niet om de ondervloer goed te inspecteren en eventuele reparaties uit te voeren voordat u de nieuwe vloer installeert. Als de klus te complex lijkt, is het altijd raadzaam de vakkundige heren van ZSM-Woningontruiming in te schakelen om ervoor te zorgen dat het verwijderingsproces correct en efficiënt wordt uitgevoerd. Voor het verwijderen van vloeren gebruiken wij altijd professionele materialen van zeer goede kwaliteit.

Vraag een gratis offerte aan

Wilt u een prijsopgave ontvangen voor het verwijderen gelijmde vloerbedekking? Vraag dan een gratis offerte aan. Dit is helemaal vrijblijvend en u zit nergens aan vast. Door een offerte aan te vragen, krijgt u een beter idee van de kosten en de diensten die we u kunnen aanbieden.

Heeft u nog vragen of wilt u advies voordat u een offerte aanvraagt? Dan kunt u ons ook altijd bellen op 070-2116102. U kunt ons tevens een mail sturen via: info@zsm-woningontruiming.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk reageren op uw aanvraag.


Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het verwijderen van gelijmde vloerbedekking:

Kunt u de vloerbedekking hergebruiken nadat u het hebt verwijderd?

In de meeste gevallen is het moeilijk om gelijmde vloerbedekking opnieuw te gebruiken vanwege de beschadigingen die kunnen optreden tijdens het verwijderingsproces. Het is raadzaam om vloerbedekking te kiezen voor een optimale uitstraling en duurzaamheid.

Kan ik een tapijtstripper huren voor het verwijderen van gelijmde vloerbedekking?

Ja, in veel gevallen kunt u een stripper huren bij een verhuurbedrijf voor gereedschappen. Dit kan het verwijderingsproces vergemakkelijken, vooral als de vloerbedekking stevig is gelijmd. Om vloerbedekking te verwijderen kunt u het beste contact opnemen met ZSM-Woningontruiming.

Hoeveel kost het verwijderen van gelijmde vloerbedekking?

De kosten voor het verwijderen van gelijmde vloerbedekking kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van het project en de gebruikte methoden. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij professionele vloerbedekkingsbedrijven om een nauwkeurige schatting te krijgen.

Wat is de beste manier om tapijtresten te verwijderen?

Het gebruik van een op olie- of wasbenzinebasis gebaseerd product kan effectief zijn bij het verwijderen van tapijtresten. Breng het product aan op de lijmresten en laat het enige tijd intrekken voordat u de resten voorzichtig verwijdert met een plamuurmes of verfkrabber.

Is het mogelijk om vloerbedekking van een trap te verwijderen?

Ja, het is mogelijk om vloerbedekking van een trap te verwijderen, maar dit kan een complexe klus zijn. Het verwijderen van tapijt van een trap kan vaak per treden losgetrokken worden zodat de alle lijmstukjes gemakkelijker te verwijderen zijn.