Tevreden klanten geven ons een:

Hoe lang duurt een ontruiming?

Een ontruiming van een woning of bedrijfspand is een ingrijpende gebeurtenis die plaatsvindt wanneer er sprake is van een huurachterstand of een andere gerechtelijke procedure. Het is een situatie die zowel voor de huurder als de verhuurder veel vragen en zorgen met zich mee kan brengen. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende aspecten van de ontruiming van de woning en antwoord geven op veelgestelde vragen omtrent dit onderwerp.

Wat is een ontruiming en waarom wordt het ingezet?

Een ontruiming is het proces waarbij een huurder gedwongen wordt de woning of het bedrijfspand te verlaten vanwege bijvoorbeeld een huurachterstand of het niet nakomen van andere verplichtingen uit de huurovereenkomst. Een verhuurder kan hiertoe besluiten wanneer er na herhaaldelijke aanmaningen geen verbetering optreedt. De deurwaarder speelt hierbij een belangrijke rol door het ontruimingsvonnis te betekenen aan de huurder.

Het starten van een ontruimingsprocedure

Het is voor verhuurders van groot belang om tijdig actie te ondernemen wanneer er sprake is van huurachterstand of andere wanbetalingen. Het inschakelen van een deurwaarder is hierbij vaak noodzakelijk. Deze zal de huurder aanschrijven en sommeren om de huurschuld van de huurwoning te voldoen of het gehuurde te ontruimen. Indien de huurder niet tijdig reageert, kan de verhuurder een gerechtelijke procedure starten om het ontruimingsvonnis te verkrijgen. Hierna kunnen zij beginnen met de woning ontruimen.

De duur van een ontruiming

Hoelang een ontruiming precies duurt, hangt af van verschillende factoren. In de meeste gevallen zal het proces enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen. Het is van belang dat verhuurders zich bewust zijn van het feit dat ontruimen niet van de ene op de andere dag kan plaatsvinden. Er gelden namelijk wettelijke procedures en termijnen die gevolgd moeten worden om de woning te ontruimen.

De rol van de deurwaarder

De deurwaarder speelt een cruciale rol bij het ontruimen van een woning of bedrijfspand. Na het verkrijgen van het ontruimingsvonnis van de rechter, zal de deurwaarder dit aan de huurder betekenen. Hiermee wordt de huurder officieel op de hoogte gesteld van het vonnis en wordt een termijn gegeven waarbinnen de ontruiming moet plaatsvinden.

Het ontruimen van de woning

Zodra de betekening van het vonnis heeft plaatsgevonden, zal de feitelijke ontruiming plaatsvinden. De deurwaarder zal samen met een ontruimingsdienst of verhuisbedrijf de woning of het bedrijfspand ontruimen. De inboedel wordt hierbij uit het pand gehaald en kan eventueel in opslag geplaatst worden. Het komt weleens voor dat er een slotenmaker ingezet moet worden. 

Kosten van een ontruiming

Een veelgestelde vraag is wat de kosten zijn van een woningontruiming. Deze kosten kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het pand, de hoeveelheid inboedel, en de locatie van het pand. Verder kunnen er extra kosten ontstaan als de huurder de ontruiming tegenwerkt of als er sprake is van een vervuilde woning. 

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Wilt u de exacte kosten van de ontruiming weten? Dan kunt u bij ZSM Woningontruiming te allen tijde een gratis offerte aanvragen. Wij zullen de offerte binnen 1 dag naar u mailen zodat u snel een beslissing kunt maken en zo kunnen wij na uw beslissing de ontruimingsprocedure starten. Uiteraard op een snelle en vakkundige manier. 

De zorgplicht van de deurwaarder

Een belangrijk aspect van een ontruiming is de zorgplicht van de deurwaarder. Deze heeft de taak om ervoor te zorgen dat de ontruiming op een zorgvuldige en verantwoorde manier plaatsvindt. Zo moet er rekening worden gehouden met persoonlijke bezittingen van de huurder en mag er geen schade ontstaan aan het pand.

Het belang van een correcte betekening

Het ontruimingsvonnis is pas rechtsgeldig wanneer het na uitspraak, dus de vonnis van de rechtbank correct is betekend aan de huurder. Dit houdt in dat het officieel en op de juiste manier aan de huurder moet worden overhandigd. Een professionele deurwaarder heeft ervaring met het correct betekenen van vonnissen en zorgt ervoor dat dit proces volgens de regels verloopt.

Ontbinding van de huurovereenkomst

Naast een ontruiming kan een huurovereenkomst ook worden ontbonden als gevolg van bijvoorbeeld herhaaldelijke huurachterstand of wanprestatie. De rechter kan hierbij een ontbinding uitspreken en de huurovereenkomst beëindigen.

Conclusie

Een ontruiming is een complex proces dat veel tijd en aandacht vergt. Het is van groot belang dat verhuurders tijdig actie ondernemen bij huurachterstand en een gerechtelijke procedure starten wanneer nodig. Het inschakelen van een ervaren deurwaarder is hierbij essentieel om het ontruimingsproces op een zorgvuldige en vakkundige manier te laten verlopen. Zo kunnen de rechten van zowel de huurder als de verhuurder worden gewaarborgd, en kan de woning of het bedrijfspand binnen de wettelijke kaders worden ontruimd.

Vraag een gratis offerte aan

Wilt u een prijsopgave ontvangen voor het leeghalen van uw woning? Vraag dan een gratis offerte aan. Dit is helemaal vrijblijvend en u zit nergens aan vast. Door een offerte aan te vragen, krijgt u een beter idee van de kosten en de diensten die we u kunnen aanbieden.

Heeft u nog vragen of wilt u advies voordat u een offerte aanvraagt? Dan kunt u ons ook altijd bellen op 070-2116102. U kunt ons tevens een mail sturen via: info@zsm-woningontruiming.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk reageren op uw aanvraag.


Veelgestelde vragen

Mag de deurwaarder de woning zomaar ontruimen?

Nee, de deurwaarder moet altijd een ontruimingsvonnis van de rechter hebben voordat hij tot ontruiming mag overgaan.

Hoe lang duurt het voordat een woning is ontruimd?

De duur van een ontruiming kan variëren, maar het proces kan enkele weken tot maanden in beslag nemen.

Wat zijn de kosten van een woningontruiming?

De kosten van een ontruiming kunnen verschillen en zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Wat gebeurt er met de inboedel van de huurder tijdens de ontruiming?

De inboedel wordt uit het pand gehaald en kan eventueel worden opgeslagen.

Wat is de rol van de deurwaarder tijdens de ontruiming?

De deurwaarder zorgt voor de betekening van het ontruimingsvonnis en voert samen met een ontruimingsdienst de feitelijke ontruiming uit.