Huis leeghalen na overlijden: kosten & prijsopbouw

Het leeghalen van een huis na het overlijden van een dierbare kan een emotionele en overweldigende taak zijn. Nabestaanden die op zoek zijn naar een professionele woningontruimer willen graag weten wat het kost om een huis leeg te halen na een overlijden.

Moet u een huis leeghalen en wilt u weten wat dat kost? Het is niet eenvoudig om een vaste prijs te noemen omdat het afhankelijk is van de omvang van de opdracht, zoals de hoeveelheid inboedel en de toegankelijkheid van de woning.

Huis ontruimen en extra diensten

Ontruimingsbedrijven bieden ook optionele handyman diensten aan om de woning verhuur- of verkoopklaar te maken, zoals het repareren van pleisterwerk, het verwijderen van vloerbedekking of het afhalen van lampen.

Vaak wordt hier niet op gerekend en komen er extra kosten bij voor het leeghalen van een woning. Denk bijvoorbeeld aan het opleveren van een huurwoning in originele staat. De kosten van deze diensten worden bepaald door het type werk en de daarbij horende kosten.

Wat kost een woning ontruimen na overlijden gemiddeld?

Om de kosten van een woningontruiming na overlijden te bepalen, hebben wij als ontruimingsbedrijf gegevens over ontruimingskosten vergeleken en gemiddelde kosten vastgesteld voor het ontruimen van verschillende soorten woningen.

De omvang van de opdracht bepaalt de kosten. Zo is het leeghalen van een zorgkamer goedkoper dan het leeghalen van een grote villa. Desalniettemin is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen om duidelijkheid te krijgen over de exacte kosten.

Indicatie kosten huisontruiming

De kosten voor het leeghalen van een huis na overlijden wordt gebaseerd op het woningtype. Des te groter de woning des te meer inboedel er uit de woning geruimd moet worden. Het is overigens mogelijk dat er veel minder spullen staan in een grote woning dan verwacht. Andersom is het ook mogelijk dat er juist meer inboedel aanwezig is dan verwacht. Daarom worden er ook 3 prijzen aangegeven per type woning.

In het onderstaande tabel vind u de gemiddelde kosten voor een woningontruiming.

Soort Woning:Gemiddelde kosten:
Zorgkamer€400
Seniorenwoning€800
Appartement€1200
Eengezinswoning€1600
Villa€2000
Boerderij€2200

Prijsopbouw van een huisontruiming

De kosten van een woningontruiming zijn gebaseerd op verschillende onderdelen:

 • Arbeidskosten
 • Stortkosten
 • Transportkosten
 • Herstelwerk

Storten

De inboedel ophalen is niet het enige wat moet gebeuren en vaak moet er ook een deel van de inboedel worden gestort. De afval wordt dan gescheiden afgevoerd naar een recyclingbedrijf. Bepaalde inboedel wordt als recyclingproduct verwerkt en soms krijgt het een tweede leven, zoals kleding. Ander soort inboedel en spullen worden vaak ook gedoneerd.

Herstelwerk

Met herstelwerkzaamheden wordt bedoelt: Werk dat meestal verricht moet worden in een huurwoning, zodat deze in een staat verkeerd die de verhuurder accepteert bij de eindoplevering.

Handyman diensten bij woningontruiming

Bij het leeghalen van een woning na een overlijden moeten vaak ook handyman diensten worden verricht om ervoor te zorgen dat het huis in oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. Dit is vaak nodig bij een huurwoning en soms bij een koopwoning om de woning klaar te maken voor de verkoop. De meeste ontruimingsbedrijven kunnen deze herstellingen verrichten, maar als nabestaanden handig zijn, kunnen ze ook zelf bepaalde werkzaamheden uitvoeren om kosten te besparen.

Veel voorkomende handyman diensten:

 • Lampen eraf halen
 • Schroeven, pluggen en spijkers verwijderen
 • Pleisterwerk repareren, zoals gaatjes in muren en plafonds dichten
 • Raamvitrage verwijderen
 • Vloerbedekking verwijderen
 • Schilderwerkzaamheden
 • Behang verwijderen
 • Overige reparaties

Waardevolle spullen verkopen of verdelen

Bij het zelf ontruimen van een huis is het van belang om de spullen te verzamelen die waarde hebben, zoals sieraden en spullen met een sentimentele waarde. Mogelijk zijn er ook meerdere nabestaanden die recht hebben op een deel van de erfenis. Die moeten eerst bekijken welke spullen worden verkocht of verdeeld. Naast het selecteren van waardevolle spullen moeten ook afspraken gemaakt worden over wie wat krijgt en wie verantwoordelijk is voor het ontruimen van de woning.

Gratis een woning ontruimen

Veel mensen zijn op zoek naar een partij die na een overlijden gratis een huis leeghaalt, maar omdat de meeste inboedel als waardeloos wordt beschouwd, zal een ontruimingsbedrijf kosten in rekening brengen voor het verwijderen van de inboedel. Soms kan een kringloopwinkel wel voor een deel de woning leeghalen in ruil voor inboedel.

Of de woning nu gehuurd of gekocht is, het is belangrijk om de woning op tijd leeg te halen, en vooral bij een huurwoning is het verstandig om tijdig te handelen. Nabestaanden kunnen de woningontruiming zelf uitvoeren om kosten te besparen.

Verantwoordelijk voor wat er met inboedel gebeurt

Na het overlijden van een dierbare zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de woningontruiming. Dit kan een zware taak zijn, zowel emotioneel als praktisch gezien. Het komt daarom ook voor dat de erfgenamen de erfenis verwerpen. Het is dan ook begrijpelijk dat veel mensen ervoor kiezen om deze taak uit te besteden aan een professioneel ontruimingsbedrijf.

Zelf woning ontruimen

Als u ervoor kiest om de woningontruiming zelf te doen, zijn er verschillende stappen die u moet nemen. Ten eerste moet u de inboedel zorgvuldig sorteren en bepalen wat u wilt bewaren, verkopen, doneren of weggooien. Vervolgens moet u de woning leeghalen en eventuele reparaties uitvoeren om de woning in oorspronkelijke staat terug te brengen.

Het kan ook voorkomen dat er handyman diensten nodig zijn om de woning verhuur- of verkoopklaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het verwijderen van vloerbedekking of het repareren van pleisterwerk. De kosten van deze diensten worden bepaald door het type werk en de daarbij horende kosten.

Woningontruiming uitbesteden aan professionele ontruimers

Als u ervoor kiest om de woningontruiming uit te besteden, is het verstandig om offertes op te vragen bij verschillende ontruimingsbedrijven. Op die manier krijgt u een goed beeld van de kosten en kunt u de meest gunstige aanbieder kiezen.

Kortom, het leeghalen van een huis na overlijden is een complexe taak waarbij veel factoren van invloed zijn op de kosten. Door het inschakelen van een professioneel ontruimingsbedrijf of door zelf de nodige stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat de woningontruiming op een zorgvuldige en efficiënte manier wordt uitgevoerd.

Vraag een gratis offerte aan

Wilt u weten wat de kosten zijn voor het leeghalen van een huis na overlijden? Vraag dan een gratis offerte aan. Dit is helemaal vrijblijvend en u zit nergens aan vast. Door een offerte aan te vragen, krijgt u een beter idee van de kosten die gemoeid zijn met het leeghalen van de woning van uw dierbare.

Heeft u nog vragen of wilt u advies voordat u een offerte aanvraagt? Dan kunt u ons ook altijd bellen op 070-2116102. U kunt ons tevens een mail sturen via: info@zsm-woningontruiming.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk reageren op uw aanvraag.


Veelgestelde vragen

Wat is woningontruiming na overlijden?

Woningontruiming na overlijden is het leeghalen van een woning nadat een persoon is overleden.

Wat zijn de kosten van woningontruiming na overlijden?

De kosten van woningontruiming na overlijden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, de ligging en de bereikbaarheid van de locatie, en de kosten van afvalverwijdering. Het is daarom belangrijk om een offerte op maat aan te vragen bij een professioneel bedrijf.

Kan ik zelf de woning ontruimen na het overlijden van een geliefde?

Ja, het is mogelijk om zelf de woning te ontruimen na het overlijden van een geliefde. Dit kan echter een emotioneel en fysiek zware taak zijn. Bovendien kan het inschakelen van een professioneel bedrijf voor woningontruiming u helpen bij het besparen van tijd en energie.

Wat gebeurt er met de spullen in de woning na overlijden?

Na overlijden kunnen de spullen in de woning worden verdeeld onder erfgenamen of worden verkocht. In sommige gevallen kunnen spullen nog van waarde zijn en opbrengsten genereren bij de verkoop ervan.

Kan ik bepaalde spullen bewaren bij woningontruiming na overlijden?

Ja, het is mogelijk om bepaalde spullen te bewaren bij woningontruiming na overlijden. Het is belangrijk om tijdig afspraken te maken met erfgenamen en/of het professionele bedrijf voor woningontruiming over welke spullen bewaard moeten blijven en waar ze moeten worden opgeslagen.