Tevreden klanten geven ons een:

Mijn moeder heeft verzamelwoede, help!

Wanneer je de woorden “mijn moeder heeft verzamelwoede” uitspreekt, kan dat gepaard gaan met een mix van zorgen, vragen, en misschien zelfs een gevoel van machteloosheid. Verzamelwoede, ook bekend als hoarding, is een complexe aandoening die niet alleen de persoon die eraan lijdt beïnvloedt, maar ook hun familieleden en dierbaren. Dit artikel is bedoeld om licht te werpen op verzamelwoede, de impact ervan, en manieren waarop je ondersteuning kunt bieden.

Wat is hoarding?

Verzamelwoede is een psychische stoornis die gekenmerkt wordt door de extreme drang om items te verzamelen en moeite met het wegdoen van spullen, ongeacht hun werkelijke waarde. Dit kan leiden tot overvolle, ongeorganiseerde woonruimtes, die soms zelfs onhygiënisch of brandgevaarlijk worden. Verzamelstoornissen worden vaak ook hoarding of verzamelwoede genoemd.

Wat zijn kenmerken van een verzamelstoornis?

Kenmerken van hoarden omvatten het dwangmatig verzamelen van items, problematische hoeveelheden spullen in huis, en ernstige angst bij het idee iets weg te moeten gooien. Dit gedrag leidt vaak tot beperkingen in het dagelijks leven, sociale isolatie en kan zelfs de veiligheid in het geding brengen.

Hoe vaak komen deze stoornissen voor?

Schattigingen suggereren dat een klein percentage van de bevolking lijdt aan verzamelwoede. Het is een aandoening die zowel mannen als vrouwen treft, vaak verergerend met de leeftijd. U kunt een hoarder het meeste herkennen aan een dwangstoornis zoals bang te zijn om wat weg te gooien. Het zijn vaak mensen die hun huis volstoppen met spullen in plaats van dingen weg te gooien. 

Wat zijn oorzaken van verzamelwoede?

De precieze oorzaken van verzamelwoede zijn nog niet volledig begrepen, maar onderzoek wijst op een combinatie van genetische, neurologische, en omgevingsfactoren. Psychische problemen, zoals depressie, angststoornissen, en trauma’s kunnen ook een rol spelen. Het is vaak een verzameldwang die problematische verzamelaars hebben nadat zij vroeger iets meegemaakt hebben.

Kan een hoarder geholpen worden?

Cognitieve gedragstherapie specifiek gericht op hoarding is momenteel de meest effectieve behandeling. Het helpt individuen hun gedrag te veranderen, helderder te denken over bezittingen, en de neiging tot verzamelen te beheersen. In sommige gevallen kan medicatie ook voorgeschreven worden om onderliggende psychische stoornissen te behandelen.

Mijn moeder heeft verzamelwoede

Wanneer je merkt dat je moeder verzamelwoede heeft, is het belangrijk om empathie en begrip te tonen. Het erkennen van het probleem is de eerste stap naar hulp. Dit is uiteraard erg moeilijk, maar het is natuurlijk erg belangrijk om een veilige omgeving voor jezelf en uw naasten te creëren. 

Hoe kan ik mijn moeder helpen?

Het ondersteunen van een dierbare met verzamelwoede begint met open en niet-veroordelende communicatie. Moedig haar aan professionele hulp te zoeken en bied aan om samen naar oplossingen te zoeken. Kleine, geleidelijke veranderingen zijn vaak effectiever dan grootschalige opruimacties, die averechts kunnen werken.

Praat erover

Door het onderwerp verzamelwoede te benaderen vanuit een plek van empathie en begrip, en door het bieden van ondersteuning zonder oordeel, kunnen families samen werken aan een veiligere en gezondere leefomgeving. Het is een reis die geduld, tijd, en soms professionele begeleiding vereist, maar verbetering is mogelijk.

Vraag een gratis offerte aan

Wilt u een prijsopgave ontvangen voor het leeghalen van uw woning of pand? Vraag dan een gratis offerte aan. Dit is helemaal vrijblijvend en u zit nergens aan vast. Door een offerte aan te vragen, krijgt u een beter idee van de kosten en de diensten die we u kunnen aanbieden.

Heeft u nog vragen of wilt u advies voordat u een offerte aanvraagt? Dan kunt u ons ook altijd bellen op 070-2116102. U kunt ons tevens een mail sturen via: info@zsm-woningontruiming.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk reageren op uw aanvraag.


Veelgestelde vragen

Wat is verzamelwoede precies?

Verzamelwoede, of hoarding, is een psychische stoornis waarbij iemand een onweerstaanbare drang voelt om objecten te verzamelen en extreme moeilijkheden ervaart bij het idee iets weg te moeten gooien, zelfs als de objecten geen waarde hebben. Dit kan leiden tot overvolle leefomgevingen.

Hoe weet ik of iemand in mijn omgeving verzamelwoede heeft?

U kunt verzamelwoede herkennen aan de hand van enkele kenmerken: de hoeveelheid spullen in het huis is overweldigend en lijkt nooit te verminderen, paden door het huis zijn versperd door stapels objecten, en de persoon ervaart angst of stress bij het idee van iets wegdoen.

Is verzamelwoede hetzelfde als gewoon veel spullen hebben? Is het iemand zoals een verzamelaar?

Nee, er is een wezenlijk verschil. Iemand kan veel spullen hebben als gevolg van een verzameldrang of hobby zonder dat dit problemen oplevert. Bij verzamelwoede zorgen de verzamelde spullen voor aanzienlijke verstoringen in het dagelijkse leven, inclusief problemen met hygiëne en veiligheid.

Wat zijn de oorzaken van verzamelwoede? Is het een uitloper van een trauma?

De oorzaken kunnen divers zijn, waaronder genetische predisposities, hersenafwijkingen, traumatische ervaringen, en de aanwezigheid van andere psychische problemen zoals depressie, angststoornissen, en obsessieve-compulsieve stoornissen.

Kan verzamelwoede behandeld worden?

Ja, verzamelwoede kan behandeld worden met cognitieve gedragstherapie, die helpt de gedachten en gedragingen die tot hoarding leiden te veranderen. In sommige gevallen kan medicatie ook nuttig zijn om de onderliggende psychische problemen aan te pakken.

Hoe kan ik iemand met verzamelwoede helpen?

Begin met een open en oordeelvrije dialoog. Moedig de persoon aan professionele hulp te zoeken en bied uw steun aan bij dit proces. Forceer geen grote opruimacties; dit kan angst veroorzaken en contraproductief zijn.

Wat moet ik niet doen bij het helpen van iemand met verzamelwoede?

Vermijd het weggooien van spullen zonder toestemming van de persoon. Dit kan leiden tot vertrouwensbreuk en de situatie verergeren. Respecteer hun gevoelens en werk samen aan geleidelijke veranderingen.

Zijn er risico’s verbonden aan het verzamelen van spullen?

Ja, verzamelwoede kan leiden tot ernstige risico’s, zoals brandgevaar, onhygiënische leefomstandigheden, en sociale isolatie. Het kan ook impact hebben op de mentale gezondheid, zoals het veroorzaken van angst en depressie.

Hoe vaak komt verzamelwoede voor?

Verzamelwoede komt naar schatting voor bij 2 tot 6% van de bevolking. Het is een wereldwijd fenomeen dat mensen van alle leeftijden kan beïnvloeden.

Kan verzamelwoede erfelijk zijn?

Onderzoek suggereert dat verzamelwoede in sommige gevallen kan voorkomen in families, wat wijst op een mogelijke genetische component. Echter, omgevingsfactoren en persoonlijke ervaringen spelen ook een significante rol in de ontwikkeling ervan.