Tevreden klanten geven ons een:

Trapbekleding verwijderen; zo doe je dat!

Trapbekleding verwijderen? Vloerbedekking inclusief de lijmresten verwijderen van de trap is een zware en tijdrovende klus. Door de verschillende soorten vloerbedekkingen, lijmsoorten en legwijzen heeft elke trap een andere aanpak nodig om deze vloerbedekking en lijmresten volledig te kunnen verwijderen zonder de trap zwaar te beschadigen.

Vloerbedekking

Lijmresten

Eindresultaat

Hoe verwijder ik vloerbedekking van de trap?

Manieren om vloerbedekking van de trap te verwijderen:

  • Met de hand lostrekken
  • Losweken met warm water en zeep
  • Losweken doormiddel van cola(fabel)

Vloerbedekking lostrekken met de hand

Vloerbedekking lostrekken met de hand is in de meeste gevallen goed te doen maar kost je wel aardig wat kracht en energie. Je kunt gebruik maken van bijvoorbeeld een tang om de vloerbedekking beter vast te houden. Begin met trekken vanuit een willekeurige hoek, hier heeft de vloerbedekking de minste houvast en zal dus makkelijker los moeten komen.

Vloerbedekking losweken met warm water en zeep

Vloerbedekking losweken met behulp van warm water en zeep kan helpen maar is in de meeste gevallen af te raden. Het kan zo zijn dat de vloerbedekking maar niet wilt loskomen met trekken alleen. Warm water met zeep kan helpen om de verbinding tussen de vloerbedekking en de lijmlaag te verzwakken als deze op waterbasis is waardoor de vloerbedekking vervolgens wel loskomt met trekken. Vaak is dit niet het geval!

(Let op: Er bestaat een grote kans dat het water door kieren van de trap naar beneden loopt! Dek de ruimte aan de onderkant van de trap dus goed af en plak alle naden en kieren af als u deze methode gaat gebruiken om waterschade te voorkomen.)

Vloerbedekking verwijderen met cola

Een van de grootste fabels met betrekking tot het verwijderen van vloerbedekking van de trap is het gebruik van cola. los van dat ook met deze methode de kans erg groot is dat de cola door kieren van de trap naar beneden zal lopen, zal het niet meer doen dan er een grote plakkerige bende van te maken wat het proces uiteindelijk alleen maar lastiger zal maken. Doe dit dus niet!

Hoe verwijder ik lijmresten van de trap?

Manieren om lijmresten van de trap te verwijderen:

  • Heteluchtpistool
  • Steekmes/plamuurmes
  • Lijmverwijderaar/Afbijt
  • Schuurmachine

Lijmresten verwijderen met een heteluchtpistool

De meeste lijmresten zijn goed te verwijderen met behulp van een heteluchtpistool en driehoekschraper. Je verhit de lijmresten met de heteluchtpistool waarna je er direct overheen schraapt met de driehoekschraper. Makkelijk is het zeker niet! Het is een erg intensieve en tijdrovende klus doordat je continu druk moet blijven uitoefenen op de driehoekschraper om de lijmresten weg te krijgen. Deze methode zorgt wel voor het beste eindresultaat.

Lijmresten verwijderen met een steekmes

En steekmes gebruik je om de dikkere stukken lijm mee los te steken. Let goed op dat je niet een te scherpe mes gebruikt en ook niet teveel druk uitoefent op het mes. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je niet alleen de lijmresten verwijderd maar ook het hout beschadigd. Voorzichtig met het mes dus!

Lijmresten verwijderen met lijmverwijderaar/afbijt

Lijmverwijderaar/afbijt kan zeer goed werken met betrekking tot de wat dunnere lagen lijmresten. Je smeert de lijmverwijderaar uit over de lijmresten met een dikke kwast en laat het vervolgens even inwerken. Zodra de lijmverwijderaar is ingewerkt kan je met behulp van een driehoekschraper of steekmes de lijmresten verwijderen. Het kan zijn dat dit een paar keer herhaalt moet worden voor het gewenste eindresultaat. Echter is dit wel een zwaar chemisch middel waar een sterke geur vanaf komt. Werk dus altijd met een mondkapje en handschoenen als u hiermee aan de slag gaat!

Lijmresten verwijderen met een schuurmachine

Een schuurmachine kan hele lichte lijmresten verwijderen maar dit is niet aan te raden. Door het schuren komt er hitte vrij waardoor de lijmresten weer vloeibaar kunnen worden en vervolgens worden uitgesmeerd over de rest van de trap. Ook zorgt dit ervoor dat de schuurpads heel snel slijten of vol komen te zitten met lijm waardoor ze snel niet meer bruikbaar zijn.

Trapbekleding laten verwijderen door ZSM

Wilt u er zeker van zijn dat uw trap snel en professioneel wordt ontdaan van de vloerbedekking en lijmresten? Dan bent u bij ZSM Woningontruiming aan het juiste adres! Met onze jaren lange ervaring in het verwijderen van vloerbedekkingen van de trap zorgen wij altijd voor het gewenste eindresultaat.