Wat is hoarding?

Het fenomeen hoarding, ook bekend als verzamelstoornis, is een complexe aandoening die meer inhoudt dan het simpelweg niet kunnen wegdoen van spullen. Het heeft diepe wortels in psychologische factoren en kan significante invloed hebben op het dagelijks leven van de getroffen personen en hun omgeving. Dit artikel duikt in wat hoarding precies is, verkent het verloop en de kenmerken, en licht toe hoe behandeling kan bijdragen aan verbetering.

Wat is een verzamelstoornis precies?

Een verzamelstoornis, vaak aangeduid als hoarding, is een psychiatrische aandoening waarbij mensen een onweerstaanbare drang voelen om items te verzamelen en te bewaren, ongeacht de werkelijke waarde of functionaliteit. Dit leidt vaak tot een huis vol spullen, waardoor leefbare ruimte beperkt wordt. Deze personen worden ook wel verzamelaars genoemd.

Verloop van een verzamelstoornis

De stoornis ontwikkelt zich doorgaans geleidelijk, beginnend in de tienerjaren en neemt toe met de leeftijd. Het vermogen om functioneel te leven binnen de eigen woonomgeving kan ernstig worden beperkt door de verzamelde items. Het is dus van belang dat de behandeling van verzamelstoornis, ook wel hoarding disorder genoemd goed aansluit op het probleem van de persoon. Op deze manier kunnen mensen met de verzamelstoornis op de juiste wijze worden geholpen.

De kernkenmerken van een verzamelstoornis omvatten:

1. Moeite met het wegdoen of weg te gooien van items, ongeacht hun waarde.

2. Een buitensporige hoeveelheid spullen in huis.

3. Significant leed of problemen in het functioneren veroorzaakt door het verzamelen.

Snappen mensen met een verzamelstoornis dat ze een probleem hebben?

Het besef van het probleem varieert. Sommige mensen zijn zich terdege bewust van hun verzamelgedrag en de negatieve impact ervan, terwijl anderen minder inzicht hebben in hun aandoening. Een behandelaar kan mensen met hoarding helpen zodat hun dwangstoornis niet uit de hand loopt. Dit heeft niet alleen betrekking tot spullen weg doen of andere dingen weg doen, maar het heeft vooral betrekking op mentale hulp.

Wat is een dierverzamelstoornis?

Een specifieke vorm van hoarding is de dierverzamelstoornis, waarbij iemand dwangmatig dieren verzamelt en niet in staat is adequate verzorging te bieden, wat vaak resulteert in onhygiënische omstandigheden en gezondheidsproblemen voor zowel de dieren als de hoarder.

Psychische klachten en verzamelstoornis

Hoarding gaat vaak gepaard met andere psychische problemen, zoals depressie, angststoornissen, en obsessieve-compulsieve stoornissen (OCS), die de complexiteit van de behandeling vergroten.

Oorzaken verzamelstoornis

De exacte oorzaak van hoarding is niet volledig begrepen, maar onderzoek suggereert een combinatie van genetische, psychologische, en omgevingsfactoren.

1. Lichamelijke factoren

Genetische predispositie en hersenafwijkingen kunnen een rol spelen.

2. Psychische factoren 

Emotionele trauma’s of angststoornissen kunnen hoardinggedrag versterken.

3. Omgeving

Traumatische gebeurtenissen of verlies kunnen hoarding triggeren.

Behandeling bij hoarding

Effectieve behandelingen zijn beschikbaar en omvatten vaak een combinatie van cognitieve gedragstherapie en medicatie.

Cognitieve gedragstherapie

Helpt individuen hun gedachten en gedragingen met betrekking tot verzamelen te herkennen en te veranderen.

Medicijnen

Antidepressiva kunnen soms helpen, vooral als de verzamelstoornis gepaard gaat met een andere psychische aandoening zoals depressie of OCS.

Met de juiste hulp komt alles goed

Het pad naar herstel van hoarding is vaak lang en uitdagend, maar met de juiste ondersteuning en behandeling is verbetering mogelijk. Het erkennen van het probleem en het zoeken van hulp is een cruciale eerste stap. Door het vergroten van het bewustzijn en het begrip van deze stoornis, kunnen we hoop bieden aan degenen die lijden aan verzamelwoede en hun geliefden.

Vraag een gratis offerte aan

Wilt u een prijsopgave ontvangen voor het leeghalen van uw woning of pand? Vraag dan een gratis offerte aan. Dit is helemaal vrijblijvend en u zit nergens aan vast. Door een offerte aan te vragen, krijgt u een beter idee van de kosten en de diensten die we u kunnen aanbieden.

Heeft u nog vragen of wilt u advies voordat u een offerte aanvraagt? Dan kunt u ons ook altijd bellen op 070-2116102. U kunt ons tevens een mail sturen via: info@zsm-woningontruiming.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk reageren op uw aanvraag.


Veelgestelde vragen

Wat is precies een verzamelstoornis?

Een verzamelstoornis, ook bekend als hoarding, is een psychische aandoening waarbij iemand een extreme drang voelt om items te verzamelen en te bewaren, vaak van weinig of geen werkelijke waarde, wat resulteert in overvolle leefomgevingen.

Hoe weet ik of ik of iemand anders een verzamelstoornis heeft?

Als u of iemand die u kent grote moeite heeft met het wegdoen van spullen, waardoor het huis vol raakt en de dagelijkse levenskwaliteit vermindert, kan dit wijzen op een verzamelstoornis. Het gaat vaak gepaard met stress of problemen in het functioneren.

Kan hoarding genetisch zijn?

Ja, onderzoek suggereert dat hoarding een genetische component kan hebben. Als hoarding in de familie voorkomt, kan er een verhoogde kans zijn dat u ook deze neiging heeft.

Zijn er effectieve behandelingen voor een hoarder?

Ja, er zijn effectieve behandelingen beschikbaar, zoals cognitieve gedragstherapie, die mensen helpt hun gedachten en gedrag rond verzamelen te veranderen, en soms medicatie, vooral als de hoarding gepaard gaat met andere psychische aandoeningen.

Hoe begin ik een gesprek met iemand die ik verdenk van hoarding?

Begin het gesprek vanuit een plek van mededogen en zorg. Benadruk uw bezorgdheid om hun welzijn en bied uw steun aan om samen hulp te zoeken, zonder oordeel of beschuldiging.

Zal het opruimen van het huis de verzamelwoede van verzamelaars oplossen?

Hoewel het opruimen van het huis kan helpen, is het belangrijk om ook de onderliggende psychologische aspecten van de stoornis aan te pakken. Een gecombineerde aanpak van opruimen en therapie biedt de beste kans op verbetering.

Kunnen kinderen ook een verzamelstoornis ontwikkelen?

Ja, kinderen kunnen ook tekenen van hoarding vertonen, hoewel de diagnose meestal niet wordt gesteld tot iemand in de adolescentie of volwassenheid is. Vroege interventie kan helpen om de ontwikkeling van een ernstige verzamelstoornis te voorkomen.

Wat zijn de psychische klachten die vaak samengaan met hoarding?

Mensen met een verzamelstoornis kunnen ook lijden aan angststoornissen, depressie, en obsessieve-compulsieve stoornissen. Het behandelen van deze comorbide aandoeningen is cruciaal voor een effectieve behandeling.

Is hoarding hetzelfde als een sterke verzameldrang?

Hoewel beide het verzamelen van items inhouden, gaat hoarding verder dan het gewoonweg hebben van een hobby of passie voor verzamelen. Het wordt problematisch wanneer het de leefomstandigheden beïnvloedt en leidt tot psychisch of fysiek leed.

Hoe kan ik iemand met een verzamelstoornis helpen?

Bied ondersteuning door te luisteren en empathie te tonen. Moedig hen aan om professionele hulp te zoeken en bied aan om hen te begeleiden op hun weg naar herstel. Het is ook nuttig om uzelf te informeren over de stoornis om beter te begrijpen wat uw dierbare doormaakt.