Satisfied customers give us a:

Selling or dividing household contents after death?

We begrijpen dat het overlijden van een dierbare een moeilijke periode is voor iedereen die erbij betrokken is. Naast de emotionele impact brengt het overlijden ook praktische zaken met zich mee, zoals het verkopen en verdelen van de bruikbare inboedel. Hier bij ZSM House Clearance willen we u helpen deze taak zo soepel mogelijk te laten verlopen. In dit artikel zullen we u begeleiden met verschillende stappen die u moet nemen bij inboedel verkopen na overlijden.

Wie gaat er over de inboedel?

Bij het overlijden van een dierbare zijn de erfgenamen verantwoordelijk om te bepalen wat er moet gebeuren met de inboedel. Als er een testament is, kan dit document aangeven wie de erfgenamen zijn en hoe de inboedel verdeeld moet worden. Als er geen testament is, zal de wet bepalen wie de erfgenamen zijn en hoe de inboedel verdeeld moet worden. Het is gebruikelijk dat de erfgenamen onderling afspraken maken over de verdeling van de inboedel en dat zij hierbij rekening houden met de wensen van de overledene en de emotionele waarde van bepaalde spullen. Als er onenigheid ontstaat tussen de erfgenamen, kan een notaris of mediator helpen bij het oplossen van het conflict.

De waarde van de inboedel bepalen

Voordat u de inboedel verkoopt, moet u de waarde ervan bepalen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de inboedel. Als u een kleinere inboedel heeft, kunt u de waarde eenvoudig schatten door de prijzen van vergelijkbare items op websites zoals Marktplaats and eBay te bekijken. Als u een grotere inboedel heeft, is het wellicht verstandig om een ​​taxateur in te huren om de waarde van uw inboedel te bepalen.

Opkopen inboedel na overlijden

Er zijn verschillende manieren om de inboedel te verkopen. Het is belangrijk om te onthouden dat elk van deze opties zijn eigen voor- en nadelen heeft. Hieronder zullen we de drie meest voorkomende manieren van inboedelverkoop bespreken.

Inboedel opkopen via veiling

Veilingen zijn een goede manier om inboedel te verkopen, vooral als de inboedel van hoge waarde is. Veilinghuizen hebben experts die de inboedel kunnen taxeren en de beste manier van verkoop kunnen bepalen. Veilingen hebben echter meestal hogere kosten dan andere verkoopmethoden, dus het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen.

Marktplaats

Marktplaats is een populaire manier om items te verkopen. Het voordeel van Marktplaats is dat het gratis is om items te plaatsen. Het nadeel is dat u misschien niet het beste publiek bereikt en dat de prijsconcurrentie hoog kan zijn.

Gespecialiseerde verkopers

Als u geen zin heeft om de inboedel zelf te verkopen, kunt u overwegen een gespecialiseerde verkoper in te huren. Deze verkopers hebben kennis van specifieke markten en kunnen u helpen om de inboedel snel en efficiënt te verkopen. Het nadeel is dat deze verkopers meestal een commissie vragen.

Het verdelen van de inboedel

Na het verkopen van de inboedel moet deze worden verdeeld onder de erfgenamen. Dit kan soms een uitdagende taak zijn, vooral als er verschillende meningen zijn over de waarde van items. Hieronder zullen we enkele tips geven om de verdeling van de inboedel soepeler te laten verlopen.

Maak een lijst van alle waardevolle spullen

Maak een gedetailleerde lijst van alle items die u wilt verdelen. Het kan helpen om de lijst in overleg met de erfgenamen op te stellen, zodat iedereen weet welke items er zijn en wie er recht heeft op welk item. Het is ook verstandig om de waarde van elk item op te nemen, zodat u een idee heeft van de totale waarde van de inboedel.

Bespreek de verdeling

Zorg ervoor dat u alle erfgenamen betrekt bij de beslissing over de verdeling van de inboedel. Het is belangrijk om te luisteren naar elkaars wensen en behoeften en om samen tot een oplossing te komen die voor iedereen acceptabel is. Als er meningsverschillen zijn over de waarde of het recht op bepaalde items, is het wellicht verstandig om een ​​mediator in te schakelen om te helpen bij het oplossen van het conflict.

Maak een plan

Maak een plan voor de verdeling van de inboedel. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u een lijst maakt van wie welk item krijgt of dat u afspraken maakt over het rouleren van items tussen de erfgenamen. Zorg ervoor dat u het plan duidelijk communiceert naar alle betrokkenen en dat iedereen zich eraan houdt.

Nog even kort samenvatten

Het verkopen en verdelen van de inboedel na een overlijden kan een moeilijke taak zijn, maar het is belangrijk om het op een zorgvuldige en respectvolle manier te doen. Door de waarde van de inboedel te bepalen en de beste verkoopmethode te kiezen, kunt u ervoor zorgen dat u een eerlijke prijs krijgt voor de inboedel. Door alle erfgenamen te betrekken bij de beslissingen over de verdeling en een plan te maken, kunt u ervoor zorgen dat de verdeling soepel verloopt en dat er geen conflicten ontstaan.

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen bij het verkopen en verdelen van de inboedel na een overlijden. Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij staan ​​altijd voor u klaar om u te helpen bij deze moeilijke taak.

Request a free quote

Wilt u weten wat de kosten zijn voor het leeghalen van een huis na overlijden? Vraag dan een gratis offerte aan. Dit is helemaal vrijblijvend en u zit nergens aan vast. Door een offerte aan te vragen, krijgt u een beter idee van de kosten die gemoeid zijn met het leeghalen van de woning van uw dierbare.

Do you have any questions or would you like advice before requesting a quote? Then you can always call us on 070-2116102. You can also send us an email at: info@zsm-woningontruiming.nl. We will then respond to your enquiry as soon as possible.


Help Center

Wie heeft het recht om de inboedel van de overledene te verkopen of te verdelen?

Het recht om de inboedel van de overledene te verkopen of te verdelen ligt bij de erfgenamen van de overledene.

Hoe kan ik bepalen wat de waarde is van de inboedel?

U kunt de waarde van de inboedel bepalen door een taxateur in te schakelen, door vergelijkbare items op internet te zoeken of door de spullen te laten schatten door een veilinghuis.

Welke spullen kan ik het beste verkopen en welke kan ik beter doneren of weggooien?

Het is aan te raden om waardevolle spullen te verkopen en de rest te doneren aan goede doelen of weg te gooien.

Hoe verdeel ik de inboedel eerlijk onder de erfgenamen?

Het verdelen van de inboedel kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door loting, via een veiling of door middel van onderling overleg tussen de erfgenamen.