Satisfied customers give us a:

Verlijmde houten vloer verwijderen, een pittig klusje

Een verlijmde houten vloer kan een prachtige toevoeging zijn aan elk interieur. Maar er komt een tijd dat u uw interieur misschien wilt veranderen en een nieuwe vloer wilt leggen. In dit geval is het verwijderen van bijvoorbeeld een verlijmde parketvloer de eerste stap. Het kan een tijdrovende klus lijken, maar met het juiste stappenplan en de juiste gereedschappen kunt u de oude vloer succesvol verwijderen zonder schade aan de ondervloer. In dit artikel gaan we dieper in op het proces van het verwijderen van vloeren zoals een verlijmde houten vloer, zodat u goed voorbereid aan deze taak kunt beginnen.

Wat is een verlijmde houten vloer?

Een verlijmde houten vloer is een vloersysteem waarbij de houten planken rechtstreeks op de ondervloer worden gelijmd. Dit type vloer heeft geen ruimte tussen de planken zoals bij een zwevende vloer het geval is. Een houten vloeren dat verlijmd is, is over het algemeen stevig en duurzaam, maar als u een nieuwe vloer wilt leggen of als er schade is aan de vloer, moet u de bestaande verlijmde vloer verwijderen voordat u verder kunt gaan.

Benodigde materialen en gereedschappen

Voordat u begint met het verwijderen van de verlijmde houten vloer, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u de juiste materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Wilt u een parketvloer verwijderen? Hier is een lijst van wat u nodig hebt :

  • Koevoet
  • Beitel
  • Hamer
  • Plank
  • Plamuurmes
  • Cirkelzaag
  • Lijmverwijderaar
  • Doek of spons
  • Veiligheidsbril
  • Handschoenen

Zorg ervoor dat u al deze benodigdheden hebt voordat u begint, zodat u niet tijdens het verwijderen van de houten vloer hoeft te stoppen om gereedschap te gaan halen. 

Stappenplan voor het verwijderen van een verlijmde houten vloer

1. Voorbereiding

Voordat u begint met het verwijderen van de verlijmde houten vloer, is het belangrijk om de ruimte goed voor te bereiden. Verwijder eventuele meubels en andere obstakels, zodat u voldoende bewegingsruimte hebt. Daarnaast is het raadzaam om beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril en handschoenen te dragen om uzelf te beschermen tijdens het proces. Zoals u eerder heeft kunnen lezen is parket verwijderen, het verwijderen van een houten vloer of eigenlijk ieder ander verlijmd vloerbedekking een lastige klus. Let op! Wateroplosbare lijm kan soms ook lastig te verwijderen zijn.

2. Het losmaken van de plinten

Gebruik een koevoet en een hamer om voorzichtig de plinten weg te halen. Plaats de koevoet tussen de plint en de muur en wrik voorzichtig omhoog totdat de plint loskomt. Doe dit voor alle plinten rondom de kamer. Vind u het lastig om parketvloer te verwijderen? Dan kunt u ook parketvloer laten verwijderen.

Het verwijderen van de vloer kunt u met een gerust hart overlaten aan de experts van ZSM House clearance. Onze vakmannen weten namelijk precies hoe zij u het beste kunnen helpen. Het verwijderen van een houten vloer is voor ons geen enkel probleem. Ook het leggen van een nieuwe houten vloer trouwens niet! Dus als u een vloer wilt verwijderen of wanneer u een nieuwe vloer wilt leggen dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij maken graag een gratis offerte voor u op. 

3. Het verwijderen van de eerste plank

Begin met het verwijderen van de eerste plank van de verlijmde houten vloer. Gebruik een koevoet en een hamer om de plank voorzichtig omhoog te wrikken. Werk vanaf de zijkant van de plank en zorg ervoor dat u niet te veel kracht uitoefent om schade aan de ondervloer te voorkomen. 

4. Het loswrikken van de volgende planken

Zodra de eerste plank is verwijderd, kunt u doorgaan met het loswrikken van de volgende planken. Plaats de koevoet tussen de planken en wrik voorzichtig omhoog totdat de plank loskomt. Herhaal dit proces totdat u alle planken hebt verwijderd.

5. Het verwijderen van de lijmresten

Na het verwijderen van alle planken blijven er waarschijnlijk lijmresten achter op de ondervloer. Gebruik een plamuurmes om voorzichtig de lijmresten van de ondervloer te schrapen. Als er hardnekkige lijmresten zijn, kunt u een lijmverwijderaar gebruiken om deze op te lossen. Breng de lijmverwijderaar aan op de resten en laat het enkele minuten intrekken voordat u het wegveegt met een doek of spons. Lijmresten verwijderen is geen leuke klus, maar helaas moet het toch echt gebeuren.

6. Het schoonmaken van de ondervloer

Nadat u alle lijmresten hebt verwijderd, is het belangrijk om de ondervloer grondig schoon te maken. Verwijder stof, vuil en eventueel andere resten om ervoor te zorgen dat de nieuwe vloer mooi egaal kan worden gelegd. Gebruik een bezem, stofzuiger of vocht om de ondervloer schoon te maken.

7. Het hergebruiken van de vloer

Als u van plan bent om de houten vloer opnieuw te gebruiken, controleer dan de staat van de planken. Als ze in goede staat zijn, kunt u ze voorzichtig opzij leggen en later weer installeren. Zorg ervoor dat u ze goed markeert, zodat u weet welke plank waar hoort.

Conclusion

Het verwijderen van een verlijmde houten vloer kan een tijdrovende klus lijken, maar met het juiste stappenplan en de juiste gereedschappen kunt u deze taak succesvol volbrengen. Volg zorgvuldig de stappen, wees voorzichtig om schade aan de ondervloer te voorkomen en zorg ervoor dat u de juiste voorbereidingen treft. Met een beetje geduld en inspanning kunt u de oude verlijmde houten vloer verwijderen en een nieuwe vloer leggen om uw interieur te vernieuwen.

Lukt het allemaal niet? Dan kunt u ook nog altijd de vakkundige heren van ZSM Woningontruiming inschakelen! Wij helpen u graag!

Request a free quote

Wilt u een prijsopgave ontvangen voor het verwijderen gelijmde vloerbedekking? Vraag dan een gratis offerte aan. Dit is helemaal vrijblijvend en u zit nergens aan vast. Door een offerte aan te vragen, krijgt u een beter idee van de kosten en de diensten die we u kunnen aanbieden.

Do you have any questions or would you like advice before requesting a quote? Then you can always call us on 070-2116102. You can also send us an email at: info@zsm-woningontruiming.nl. We will then respond to your enquiry as soon as possible.


Help Center

Kan ik een verlijmde houten vloer hergebruiken?

Ja, het is mogelijk om een verlijmde houten vloer te hergebruiken, mits de planken in goede staat zijn. Zorg ervoor dat u ze voorzichtig verwijdert en goed markeert voor latere installatie.

Moet ik alle houten planken verwijderen?

Ja, voor het verwijderen van een verlijmde houten vloer is het nodig om alle planken te verwijderen, zodat u een schone ondergrond hebt voor de nieuwe vloer.

Hoe verwijder ik de lijmresten van de ondervloer?

U kunt lijmresten van de ondervloer schrapen met een plamuurmes. Als er hardnekkige lijmresten zijn, kunt u een lijmverwijderaar gebruiken om ze op te lossen.

Moet ik de plinten verwijderen voordat ik een nieuwe vloer leg?

Ja, het is raadzaam om de plinten te verwijderen voordat u een nieuwe vloer legt. Dit zorgt voor een strakkere afwerking en voorkomt beschadiging van de nieuwe vloer tijdens het leggen.

Welke gereedschappen heb ik nodig om een verlijmde houten vloer te verwijderen?

Enkele essentiële gereedschappen zijn een koevoet, hamer, plamuurmes, cirkelzaag en lijmverwijderaar. Zorg ervoor dat u al het benodigde gereedschap bij de hand hebt voordat u begint.